Drugi kolokvijum - smene 4 i 6 (A. Pejcev)

Post Reply
apejcev
Posts: 881
Joined: 25.06.2014. 00:25

Drugi kolokvijum - smene 4 i 6 (A. Pejcev)

Post by apejcev »

Drugi kolokvijum za studente 4. i 6. smene se na molbu vecine studenata zakazuje za 27.11. u sali 223 (i 102 po potrebi) sa pocetkom u 16:00h. Kolokvijumu ce prethoditi bar 1 cas javnih konsultacija (a moze i 2 ako studenti budu trazili, s obzirom na termin).

Kolokvijum ce obuhvatati svo do sad predjeno gradivo, a koje nije bilo predvidjeno za Prvi kolokvijum, sto je opisano u naredne 4 tacke.

1. Elementi teorije u smislu da se osnovni pojmovi kao sto su gradijent, rotor, divergencija, izvod u pravcu, strujnice itd. uvek mogu provlaciti kroz zadatke.
Takodje, u opticaju su zadaci na temu diferencijalnih jednacina u teoriji polja, poput zadataka 1.22-1.26 u Udzbeniku (imati u vidu da se resenja ovih zadataka pozivaju na neke jednostavne koji su im prethodili).

2. Krivolinijski integral 1. i 2. vrste, pri cemu ce zadaci (ukoliko bude prostora za to) biti formulisani u terminologiji Teorije polja - rad od tacke A do tacke B, cirkulacija duz zatvorene krive itd. Zato se pored 2.poglavlja studentima savetuje da zadatke od 6.1. do 6.5 pokusaju da rese racunajuci direktno odgovarajuci krivolinijski integral 2. vrste, kako je to radjeno u 2. poglavlju. Primena krivoliniskih integrala na racunanje povrsine povrsi nije u opticaju, s obzirom na to da nije radjena ni na predavanjima ni na vezbama (iako je jasno da je tamosnja formula direktna posledica Grinove).

3. Dvostruki integral sa primenana na racunanje povrsine i zapremine.

4. Grinova integralna teorema sa primenama, nezavisnost krivolinijskog integrala od putanje.

Pored zadataka iz tekucih oblasti, studentima ce biti na raspolaganju i jedan zadatak iz oblasti predvidjenih za Prvi kolokvijum uz obecanje da ce biti vrlo standardan (Ojlerova diferencijalna jednacina ili jednostavno obicna DJ sa konstantnim koefcijentima, eventualno sistem 2 x 2) i poeni osvojeni na tom zadatku ce se dodavati na br. poena sakupljen na Prvom kolokvijumu (dokle god isti ne premasuje 35).

U mnogim zadacima na temu tekuceg gradiva i gradiva koje sledi je neophodno znati kako otprilike u prostoru izgleda odgovarajuca povrs.
To je zvanicno gradivo predmeta Matematika 1, ali praksa pokazuje da jako mali broj studenata nadje za shodno da to tada savlada. Stoga se studentima savetuje da iz udzbenika "Matematika 1 za inzenjere" autora Stojana Radenovica, kao i i iz Lekcija koje je ostavio profesor Spalevic procitaju o povrsima 2. reda (i ponove o krivim 2. reda), kako bi sebi omogucili pracenje nastave iz predmeta Matematika 3 na adekvatnom nivou. Knjiga se moze preuzeti na linku

viewforum.php?f=51


Studenti koji ne slusaju ovaj predmet po prvi put treba da imaju u vidu da za njih vaze blazi kriterijumi.


U prilogu su dati primeri Drugog kolokvijuma od prethodne 2 godine (imati u vidu da planovi gradiva nisu identicni iz godine u godinu).

A. Pejcev
M3Kolokvijum22017.pdf
(78.26 KiB) Downloaded 210 times
M3Kolokvijum22018.pdf
(85.57 KiB) Downloaded 190 times

apejcev
Posts: 881
Joined: 25.06.2014. 00:25

Re: Konsultacije pred kolokvijum (A. Pejcev)

Post by apejcev »

Klasicne javne konsutalcije pred kolokvijum se, nazalost, ovaj put moraju odloziti, pri cemu ce na dan kolokvijuma predmetni nastavnik studentima biti dostupan DO 13h u sali 30 za sve vrste pitanja (a elektronski konstatno), dok od 13:30 do 14:30 takodje imaju na raspolaganju konsultacije u kabinetu 440, kako je vec najavljeno. I studentima se jos jednom napominje da iz Udzbenika obavezno prouce i zadatke od 1.22 pa nadalje (najbitnije je da nista ne preskacu).

A. Pejcev

Post Reply