Elektrotehnika za studente PRVE smene, 6. IV - 10. IV 2020.

plukic
Posts: 52
Joined: 24.05.2016. 13:27

Elektrotehnika za studente PRVE smene, 6. IV - 10. IV 2020.

Postby plukic » 07.04.2020. 17:08

1. Ova nastavna nedelja je predvidjena za laboratorijske vezbe.

Prouciti vezbe iz knjige "Elektrotehnika - merenja i ogledi - Prirucnik za studente Masinskog fakulteta" zakljucno sa sestom vezbom "Odabrani ogledi iz elektromagnetike ". Posebnu paznju posvetiti proucavanju uvodnih delova u vezbe u kojima je dat znacajan prikaz i razmatranja vezana za odgovarajucu vezbu. Vezbe ce biti odradjene u laboratoriji kada se za to steknu uslovi.

2. Pogledati zadatke koje je prof. Skataric (elektromagnetika - uradjeni zadaci) postavila 5. aprila.

1., 2., 3. zadatak: odnose se na odredjivanje vektora jacine magnetnog polja i/ili vektora magnetne indukcije koji poticu od pravolinijskog provodnika konacne duzine kao i provodnika kruznog oblika kroz koje proticu struje. Polazeci od izraza za polje koje potice od strujnog elementa (videti hand-outs P Lukic), sabiranjem (vektora) dobija se polje koje potice od svih strujnih elemenata koji cine provodnik sa strujom (pravolinijskog oblika, kruznog oblika...).

4. zadatak: odredjivanje polja i fluksa (sve standardno), a zatim i induktivnosti po definicionom izrazu (videti hand-outs P Lukic).

5. zadatak: vremenski promenljiva struja koja protice kroz neki provodnik, u okolini tog provodnika stvara vremenski promenljivo elektromagnetno polje. U daljem razmatranju, vremenski promenljivo polje bi pravilo vremenski promenljiv fluks kroz neku povrsinu...Sila kojom dva provodnika sa vremanski promenljivim strujama medjusobno deluju se takodje menja u vremenu...U zadatku se trazi sila u tacno odredjenom trenutku. Isti zadatak moze biti i sa konstantnim strujama.Sustina zadatka: Uociti izraz za elektromagnetnu silu koja deluje na provodnik sa strujom kada se ovaj nalazi u stranom elektromagnetnom polju koje se ne menja duz opisanog provodnika (videti hand-outs P Lukic).

6. zadatak: odnosi se na odredjivanje induktivnosti torusnog namotaja. Najpre se odredjuje vektor magnetske indukcije (videti hand-outs P Lukic) koja potice od struje kroz torusni namotaj, zatim fluks ovog vektora (sopstveni fluks) (videti hand-outs P Lukic) i konacno induktivnost (sopstvena induktivnost) (videti hand-outs P Lukic).

Return to “Електротехника (1070)”