Све вести у вези с наставом из овог предмета за наше смене објављиваћу у овој теми. Ову уводну објаву пажљиво прочитајте!
Сатница
Настава: четвртком од 15 до ~20 сати у амфитеатру А, почев од четвртка 3. октобра.
Консултације: ту сам за вас понедељком од 11:30 до 12:30 и четвртком од ~19:30 до 20:30, у кабинету 440.
Главна литература
Наставу држим по својим материјалима и тамо ћете наћи све што вам треба.
Напомињем да градиво овог предмета највећим делом покривају и два званична уџбеника с Катедре за математику:
- "Диференцијалне једначине" (2017);
- "Вишеструки, криволинијски и површински интеграли" (2015,2023)
Слободно користите и оно што друге колеге каче.
Полагање испита
Полагање се састоји из писменог и обавезног усменог дела испита. Писмени део испита се може положити на два начина:
(1) преко колоквијума (први у 6-тој или 7-мој недељи, други у 12-тој, пролаз је са 40%); или
(2) преко писменог испита у неком од испитних рокова.
Право учешћа на колоквијумима и писменим испитима имају сви. Ко положи писмени део преко колоквијума, имаће право на два изласка на усмени испит - у предроку и/или у јануарском року - и треба да пријави испит у јануарском року. С друге стране, ко полаже у испитном року, усмени испит ће морати да положи у истом року, јер у каснијим роковима ти резултати више не важе.
Ево како обично изгледа тај усмени испит. Пошто ћу вас испитивати појединачно, будите спремни и на дуго чекање. Питаћу вас који су појмови важни, како гласе формуле и да ми објасните/покажете како се користе. За вишу оцену могу да тражим и да их докажете. Затим ћу вам дати неки кратак задатак, понекад и из градива Математике 1-2.
Нећу да вас лажем: овај предмет је, по мом мишљењу неоправдано, стекао репутацију некаквог "баука". Свакако, нећете га спремити за један дан пред испит, али ако сте редовно пратили градиво, а Математику 1 и 2 сте савладали, нећете имати потешкоће. Наравно, од кључне је важности да нисте учили напамет (ако јесте, открићу) и да немате проблем са градивом ранијих предмета или средње школе (то је немогуће сакрити).
За крај, подсетићу се само неколико илустративних примера из претходних година на којима су студенти падали:
- користи небулозне формуле, попут нпр. 1/(x^5-x^3+x)=1/x^5-1/x^3+1/x ("тако су ме учили у школи") - ово уопште није ретко
- не зна интеграл функције e^x ("може ли неко лакше питање, ја одговарам за 6")
- не зна извод функције arctg x ("с тим аркусима се никад нисам сналазио/ла")
- не сећа се адиционих формула за синус ("има ли то везе с неким конусима?")
- не уме да реши једначину y''+3y'+2y=0 (шта сте научили ако ово нисте?)
Душан Ђукић
Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)
Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)
Last edited by ddjukic on 19.10.2024. 16:03, edited 2 times in total.
Математика 3 - први колоквијум за смене 3 и 5
По договору са прекјучерашњих часова, први колоквијум ће се одржати 7. новембра у 15 сати у амфитеатру А.
Потребно градиво су прве четири лекције: опште и линеарне диференцијалне једначине вишег реда, системи диференцијалних једначина и скаларна и векторска поља.
Потребно градиво су прве четири лекције: опште и линеарне диференцијалне једначине вишег реда, системи диференцијалних једначина и скаларна и векторска поља.
Математика 3 - резултати 1. колоквијума (смене 3 и 5)
Максимум је 40 поена (сваки задатак по 10).
Математика 3 - видео-снимци неких лекција
Поштовани студенти,
План је био да на данашњим часовима обрадимо лекцију 8. Пошто због новонасталих околности на нивоу факултета није сигурно када ћемо моћи да имамо редовне часове, а градиво морамо да наставимо, упућујем вас на
видео-предавања и вежбе
које сам снимао 2020. за време короне. Обновио сам линкове, али на бесплатном налогу сам, неће вечно трајати.
Снимио сам само лекције 4,5,6,7 и скраћену лекцију 8. Ако будем морао, снимићу још.
План је био да на данашњим часовима обрадимо лекцију 8. Пошто због новонасталих околности на нивоу факултета није сигурно када ћемо моћи да имамо редовне часове, а градиво морамо да наставимо, упућујем вас на
видео-предавања и вежбе
које сам снимао 2020. за време короне. Обновио сам линкове, али на бесплатном налогу сам, неће вечно трајати.
Снимио сам само лекције 4,5,6,7 и скраћену лекцију 8. Ако будем морао, снимићу још.
Re: Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)
Драги студенти,
Срећан вам наставак школске године. Сад већ морамо даље. Упућујем вас да пажљиво прочитате лекцију 9 из мојих материјала, након што обновите појам површинских интеграла из лекције 8.
Најважније вам је да знате како се површински интеграли (оба типа) рачунају - у материјалима су дате формуле и њих морате да научите. Овај део градива ће вам требати у другим предметима, конкретно у механици флуида. Лекција 9 нам даје три формуле које нам могу значајно олакшати посао израчунавања.
У тренутним околностима консултације су ограничене на мејл. Ако имате питања, можете у било које доба да ми се јавите.
Д. Ђукић
Срећан вам наставак школске године. Сад већ морамо даље. Упућујем вас да пажљиво прочитате лекцију 9 из мојих материјала, након што обновите појам површинских интеграла из лекције 8.
Најважније вам је да знате како се површински интеграли (оба типа) рачунају - у материјалима су дате формуле и њих морате да научите. Овај део градива ће вам требати у другим предметима, конкретно у механици флуида. Лекција 9 нам даје три формуле које нам могу значајно олакшати посао израчунавања.
У тренутним околностима консултације су ограничене на мејл. Ако имате питања, можете у било које доба да ми се јавите.
Д. Ђукић
Re: Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)
Драги студенти,
Ове недеље бисте по плану имали колоквијум 2, на тему лекција 5, 6, 7, 8 и 9. У прилогу ћете видети како су ови колоквијуми изгледали претходних година. Подразумева се да увек можете да ми се обратите мејлом ради питања и консултација.
Д. Ђукић
Ове недеље бисте по плану имали колоквијум 2, на тему лекција 5, 6, 7, 8 и 9. У прилогу ћете видети како су ови колоквијуми изгледали претходних година. Подразумева се да увек можете да ми се обратите мејлом ради питања и консултација.
Д. Ђукић