Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)

Post Reply
ddjukic

Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)

Post by ddjukic »

Све вести у вези с наставом из овог предмета за наше смене објављиваћу у овој теми. Ову уводну објаву пажљиво прочитајте!

Сатница
Настава: четвртком од 15 до ~20 сати у амфитеатру А, почев од четвртка 3. октобра.
Консултације: ту сам за вас понедељком од 11:30 до 12:30 и четвртком од ~19:30 до 20:30, у кабинету 440.

Главна литература
Наставу држим по својим материјалима и тамо ћете наћи све што вам треба.
Напомињем да градиво овог предмета највећим делом покривају и два званична уџбеника с Катедре за математику:
- "Диференцијалне једначине" (2017);
- "Вишеструки, криволинијски и површински интеграли" (2015,2023)
Слободно користите и оно што друге колеге каче.

Полагање испита
Полагање се састоји из писменог и обавезног усменог дела испита. Писмени део испита се може положити на два начина:
(1) преко колоквијума (први у 6-тој или 7-мој недељи, други у 12-тој, пролаз је са 40%); или
(2) преко писменог испита у неком од испитних рокова.
Право учешћа на колоквијумима и писменим испитима имају сви. Ко положи писмени део преко колоквијума, имаће право на два изласка на усмени испит - у предроку и/или у јануарском року - и треба да пријави испит у јануарском року. С друге стране, ко полаже у испитном року, усмени испит ће морати да положи у истом року, јер у каснијим роковима ти резултати више не важе.

Ево како обично изгледа тај усмени испит. Пошто ћу вас испитивати појединачно, будите спремни и на дуго чекање. Питаћу вас који су појмови важни, како гласе формуле и да ми објасните/покажете како се користе. За вишу оцену могу да тражим и да их докажете. Затим ћу вам дати неки кратак задатак, понекад и из градива Математике 1-2.

Нећу да вас лажем: овај предмет је, по мом мишљењу неоправдано, стекао репутацију некаквог "баука". Свакако, нећете га спремити за један дан пред испит, али ако сте редовно пратили градиво, а Математику 1 и 2 сте савладали, нећете имати потешкоће. Наравно, од кључне је важности да нисте учили напамет (ако јесте, открићу) и да немате проблем са градивом ранијих предмета или средње школе (то је немогуће сакрити).

За крај, подсетићу се само неколико илустративних примера из претходних година на којима су студенти падали:

- користи небулозне формуле, попут нпр. 1/(x^5-x^3+x)=1/x^5-1/x^3+1/x ("тако су ме учили у школи") - ово уопште није ретко
- не зна интеграл функције e^x ("може ли неко лакше питање, ја одговарам за 6")
- не зна извод функције arctg x ("с тим аркусима се никад нисам сналазио/ла")
- не сећа се адиционих формула за синус ("има ли то везе с неким конусима?")
- не уме да реши једначину y''+3y'+2y=0 (шта сте научили ако ово нисте?)

Душан Ђукић
Last edited by ddjukic on 19.10.2024. 16:03, edited 2 times in total.
ddjukic

Математика 3 - први колоквијум за смене 3 и 5

Post by ddjukic »

По договору са прекјучерашњих часова, први колоквијум ће се одржати 7. новембра у 15 сати у амфитеатру А.

Потребно градиво су прве четири лекције: опште и линеарне диференцијалне једначине вишег реда, системи диференцијалних једначина и скаларна и векторска поља.
ddjukic

Математика 3 - резултати 1. колоквијума (смене 3 и 5)

Post by ddjukic »

Максимум је 40 поена (сваки задатак по 10).

matematika3_2024kol_rezultati.pdf
резултати 1. колоквијума
(179.34 KiB) Downloaded 664 times
ddjukic

Математика 3 - видео-снимци неких лекција

Post by ddjukic »

Поштовани студенти,
План је био да на данашњим часовима обрадимо лекцију 8. Пошто због новонасталих околности на нивоу факултета није сигурно када ћемо моћи да имамо редовне часове, а градиво морамо да наставимо, упућујем вас на
видео-предавања и вежбе
које сам снимао 2020. за време короне. Обновио сам линкове, али на бесплатном налогу сам, неће вечно трајати.

Снимио сам само лекције 4,5,6,7 и скраћену лекцију 8. Ако будем морао, снимићу још.
ddjukic

Re: Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)

Post by ddjukic »

Драги студенти,

Срећан вам наставак школске године. Сад већ морамо даље. Упућујем вас да пажљиво прочитате лекцију 9 из мојих материјала, након што обновите појам површинских интеграла из лекције 8.

Најважније вам је да знате како се површински интеграли (оба типа) рачунају - у материјалима су дате формуле и њих морате да научите. Овај део градива ће вам требати у другим предметима, конкретно у механици флуида. Лекција 9 нам даје три формуле које нам могу значајно олакшати посао израчунавања.

У тренутним околностима консултације су ограничене на мејл. Ако имате питања, можете у било које доба да ми се јавите.

Д. Ђукић
ddjukic

Re: Математика 3 - настава 2024/25 (смене 3 и 5)

Post by ddjukic »

Драги студенти,

Ове недеље бисте по плану имали колоквијум 2, на тему лекција 5, 6, 7, 8 и 9. У прилогу ћете видети како су ови колоквијуми изгледали претходних година. Подразумева се да увек можете да ми се обратите мејлом ради питања и консултација.

Д. Ђукић

matematika3_2021predrok.pdf
(138.17 KiB) Downloaded 42 times
matematika3_2022kol2.pdf
(136.02 KiB) Downloaded 39 times
matematika3_2023kol2.pdf
(133.46 KiB) Downloaded 26 times
Post Reply