1. Neobičan događaj nedelju dana nakon pismenog dela ispita
Pismeni deo ispita iz Elektrotehnike, 9. septembra 2024., održan je u regularnoj, dobroj i radnoj atmosferi.
Studenti mi često ukažu i na neke pojedinosti, neobične i izolovane slučajeve. Tako je bilo i ovog puta. Naime, juče me je u hodniku MFa zaustavila jedna koleginica i pitala zašto nije pozvana na usmeni ispit, i u kratkom razgovoru tvrdila da u tekstu jednog zadatka određena stvar ne piše. S obzirom da sam ja tvrdio da piše, da bi mi dokazala da je ona u pravu, IZVADILA JE SVOJ MOBILNI TELEFON I POKAZALA FOTOGRAFISAN ORIGINALNI TEKST ISPITNOG ZADATKA KOJI SAM PODELIO STUDENTIMA NA POČETKU ISPITA, ISPOD KOGA JE BILO ISPISANO NEKO REŠENJE. Nisam ništa komentarisao, samo sam koleginicu zamolio da naglas pročita tekst zadatka sa mobilnog telefona, što je ona i učinila. A u tekstu zadatka je pisalo kako sam rekao. Međutim, koleginica se, videvši na svom mobilnom telefonu ispisano rešenje ispod originalnog teksta ispitnog zadatka, setila i drugog argumenta. Rekla je, da je "posle ispita, sa nekima koji nisu sa ovog fakulteta, proveravala rešenja" i da im se sve uklopilo.
Verujem da je ova koleginica sama radila zadatke na ispitu, da je "posle ispita, sa nekima koji nisu sa ovog fakulteta, proveravala rešenja", da u toku ispita nikako, ali nikako, nije gledala šta piše u onom što je stiglo na njen mobilni telefon, i da je isključivo posle završetka ispita razmatrala pristiglo rešenje. A, po svemu sudeći, rešenje nije bilo dobro...
S obzirom da su svi studenti, kako pravila nalažu, predali tekst ispitnog zadatka sa svojim ispitnim vežbankama, fotografisanje teksta zadatka je moglo da nastane samo u toku ispita.
Zahvaljujem koleginici što mi je ukazala na ovaj izolovani slučaj.
Nezavisno od prethodnog, još jednom podvlačim ono što je više puta objavljivano u obaveštenjima, da je korišćenje mobilnog telefona u toku ispita najstrože zabranjeno, i da je to isto što i polaganje ispita umesto druge osobe (jedan rešava zadatke - radi ispit, za drugog).
2. O zadacima koji su bili na ispitu
Zadaci su bili elementarni, školski.
Generalno, studenti su radili zadatke (što je dobro i za pohvalu), ali treba pažljivije da pročitaju tekst zadatka i da se više koncentrišu pri rešavanju.
- U prvom zadatku, kao i u prethodnih nekoliko rokova, trebalo je odrediti vektor jačine elektrostatičkog polja. Na nekim ispitima su u pitanju naelektrisane sfere, na nekim ispitima su naelektrisani cilindri ili naelektrisane ploče. Princip je uvek isti, samo se geometrija razlikuje. Takođe, kao i u prethodnim rokovima, trebalo je odrediti napon između dva provodnika (nekada između dve tačke). S obzirom na različite ponuđene odgovore, ko je samo nacrtao dva paralelna provodna cilindra (dve paralelno postavljene cevi), dobio je 3 poena (znači, samo za crtež dve paralelno postavljene cevi) od mogućih 25 poena za ovaj zadatak, jer je pažljivo čitao tekst zadatka i razmišljao o zadatoj postavci; za dalje tačno rešavanje dobijao je regularno poene. Davao sam skoro sve poene i na rešenja za koaksijalni kabl (bez obzira što to nije zadatak koji je postavljen; mislim da je svima jasno šta treba uraditi ako neko traži da paralelno postavite dve cevi; ne verujem da bi neko stavio jednu cev u drugu).
- U drugom zadatku, tražile su se sve nepoznate struje u kolu jedosmerne struje. U prethodnih nekoliko rokova, tražio sam da se napišu jednačine (po različitim metodama za rešavanje el kola) na osnovu kojih se kolo može rešiti. Ovoga puta sam praktično tražio da se napiše jedan od tih sistema jednačinja i primeni - reši (npr MKS - dve jednačine sa dve nepoznate, i zatim alg. sabiranje kont. struja), i da se odredi snaga jedne komponente. Tačno rešenje zadatka je nosilo 25 poena.
- U trećem zadatku je dat provodni, tanak, pravougaoni ram sa strujom. Samo jedan provodni ram sa strujom i ništa više. U prethodnim rokovima je bilo više provodnih kontura (npr. kvadratni ram sa opisanim ili upisanim kružnim provodnikom i sl.), a i to su bili školski zadaci. Ko je rešavao slučaj kvadratnog rama, a nije mali broj, rešavao je zadatak koji nije zadat. Tačno rešenje zadatka je nosilo 25 poena.
- U četvrtom zadatku, data je impedansa i napon na impedansi. Tražila se struja te impedanse. Trebalo je sabrati tri kompleksna broja (ako se "ide" na admitanse), pomnožiti sa četvrtim i dobijeni rezultat prikazati u vremenskom domenu. Tačno rešenje zadatka je nosilo 25 poena.
3. Bodovanje
Maksimalan broj poena, koje je bilo moguće dobiti na pismenom delu ispita, je 100. Uobičajeno je, kod nas i u svetu, da je za pozitivnu ocenu potrebno dobiti najmanje 51 poen od mogućih 100 (ili, uz malu toleranciju, 50 poena). Kao i u prethodna dva ispitna roka, DRASTIČNO SAM SNIZIO KRITERIJUM u odnosu na uobičajeni (broj potrebnih poena za polaganje pismenog dela ispita je poznat studentima).
4. Uvid u radove
Uvid u radove, za studente koji nisu poiložili ispit, biće održan u petak 20 septembra 2024., sa početkom u 8:00 časova, u Laboratoriji za elektrotehniku (sala 2, pored Studentske službe).